CloudStack: cloud-agent dead but subsys locked


If you have installed the cloudstack agent and it will not start you may be seeing these errors.

[root@cldstkkvm02 ~]# service cloud-agent status
cloud-agent dead but subsys locked

or

[root@cldstkkvm02 ~]# tail /var/log/cloud/agent/agent.log
2013-06-18 09:02:20,756 INFO  [utils.component.ComponentLocator] (main:null) Skipping configuration using components.xml
2013-06-18 09:02:20,756 INFO  [cloud.agent.AgentShell] (main:null) Implementation Version is 4.0.2.20130420145617
2013-06-18 09:02:20,756 INFO  [cloud.agent.AgentShell] (main:null) agent.properties found at /etc/cloud/agent/agent.properties
2013-06-18 09:02:20,758 INFO  [cloud.agent.AgentShell] (main:null) Defaulting to using properties file for storage
2013-06-18 09:02:20,761 INFO  [cloud.agent.AgentShell] (main:null) Defaulting to the constant time backoff algorithm
2013-06-18 09:02:20,860 INFO  [cloud.agent.Agent] (main:null) id is
2013-06-18 09:02:20,877 ERROR [cloud.resource.ServerResourceBase] (main:null) Nics are not configured!
2013-06-18 09:02:20,885 INFO  [cloud.resource.ServerResourceBase] (main:null) Designating private to be nic eth0

I resolved this problem by creating the cloudbr0 bridge to eth0.

1. cp /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-cloudbr0
2. vi /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 then add a line “BRIDGE=cloudbr0” as shown below.

DEVICE="eth0"
BOOTPROTO=none
NM_CONTROLLED="no"
ONBOOT=yes
TYPE="Ethernet"
UUID="aec1ee06-3797-4160-9dd4-90a881816e71"
HWADDR=EC:A8:6B:F3:70:4D
IPADDR=192.168.2.61
PREFIX=24
GATEWAY=192.168.2.1
DNS1=192.168.2.38
DOMAIN=myvlab.org
DEFROUTE=yes
IPV4_FAILURE_FATAL=yes
IPV6INIT=no
NAME="System eth0"
BRIDGE=cloudbr0

3. vi /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-cloudbr0 then change “TYPE=Ethernet” to “TYPE=Bridge” and “DEVICE=eth0” to “DEVICE=cloudbr0” as shown below.

DEVICE=cloudbr0
BOOTPROTO=none
NM_CONTROLLED=no
ONBOOT=yes
TYPE=Bridge
UUID="aec1ee06-3797-4160-9dd4-90a881816e71"
HWADDR=EC:A8:6B:F3:70:4D
IPADDR=192.168.2.61
PREFIX=24
GATEWAY=192.168.2.1
DNS1=192.168.2.38
DOMAIN=myvlab.org
DEFROUTE=yes
IPV4_FAILURE_FATAL=yes
IPV6INIT=no
NAME="System eth0"

4. service restart network

[root@cldstkkvm02 ~]# service network restart
Shutting down interface eth0:  bridge cloudbr0 does not exist!
                                                           [  OK  ]
Shutting down loopback interface:                          [  OK  ]
Bringing up loopback interface:                            [  OK  ]
Bringing up interface eth0:                                [  OK  ]
Bringing up interface cloudbr0:                            [  OK  ]
[root@cldstkkvm02 ~]# service cloud-agent start
Starting Cloud Agent:
[root@cldstkkvm02 ~]# service cloud-agent status
cloud-agent (pid  2707) is running...

If your still having issues try this out as well http://s10758.p20.sites.pressdns.com/2013/07/05/cloudstack-clo…cked-continued/ ‎


3 Comments

Add yours
  1. Ramzana

    I feel the command is “service cloudstack-agent status” rather than “cloud-agent status”

Comments are closed.